Akhirnya, Adanya Satu Cara Untuk Mengukuhkan Kedudukan Kewangan…

RAHSIA BLUEPRINT KEWANGAN DAN KEKAYAAN TERBONGKAR, HANYA DENGAN MENGISI REKOD “MEDICAL CHECK-UP” UNTUK ATASI POKET BOCOR!!!

PERHATIAN

HARGA AKAN DINAIKKAN BILA-BILA MASA

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Tekan butang “SAYA NAK ORDER ” untuk buat pembelian segera!

Harga Biasa, RM299. Harga Sekarang Hanya RM 50. (JIMAT Lebih 80%)

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

TESTIMONI

Ramai orang yang  tidak tahu malah tidak sedar tahap kesihatan kewangan mereka.

Mereka sangka mereka kewangan mereka ok, tapi rupa-rupanya tidak.

Hai, Nama Saya Afyan Mat Rawi.

Saya ingin bertanya, bagaimana kesihatan kewangan anda sekarang sejak PKP mula dilaksanakan sehingga sekarang?

Sihat dan masih lagi boleh bertahan atau hampir tidak dapat bernafas?

Tatkala krisis Covid-19 berlaku, majoriti rakyat Malaysia terjejas teruk sebab mereka tak bersedia. Sehinggakan kerajaan terpaksa mengeluarkan berbillion ringgit untuk membantu mereka yang menghadapi masalah kewangan.

Mereka tidak mempunyai “Rekod Kesihatan Kewangan” yang kukuh untuk digunakan ketika musim bencana.

Dari kecil hingga dewasa, ramai orang tidak didedahkan dengan ilmu pengurusan kewangan yang lengkap. Mereka langsung tak sedar sejauh mana kekukuhan kedudukan kewangan mereka. Malah, sering kali mengadu tidak cukup wang menjelang hujung bulan, menanti tarikh terima gaji. 

Setiap bulan mereka akan lalui proses penghabisan wang gaji dan pendapatan yang sama. Bayar insurans, bayar takaful, bayar hutang kereta dan rumah, bayar hutang pendidikan, bayar bill itu, bayar bill ini. Di penghujung harinya, baki yang ada cukup-cukup makan. Belum lagi perbelanjaan untuk hiburan dan sebagainya. 

Habis gitu sahaja. 

Hanya sebilangan kecil sahaja, diperkenalkan dengan kaedah dan teknik mengurus wang dengan berkesan. Terutamanya golongan yang mampu yang mendapat pendedahan dari seminar, mentor, buku-buku kewangan.

Pengurusan kewangan yang bersistematik membolehkan kita mengenalpasti kebocoran yang selalu menyebabkan poket kian pokai menjelang hujung bulan.  

Rekod Kewangan Ni Umpama Rekod Medical Checkup…

Saya merupakan seorang perunding bertauliah Islamic Financial Planner (IFP) oleh Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM – Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia. 

Saya berpengalaman dalam bidang perkhidmatan kewangan di Malaysia semenjak tahun 2003, sebaik sahaja graduat daripada Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Tulisan-tulisan saya selalu tersiar di MajalahNiaga.com, Harian Metro, Majalah Solusi, Majalah Labur, Prospek Hartanah Malaysia, The Vocket dan lain-lain.

Malah saya juga pernah tampil beberapa kali secara langsung dalam rancangan “Magnet Diri”, dan “Assalamualaikum”, “Maqasid Syariah” di TV Al-Hijrah, “Wanita Hari Ini”, “Syariah Meja Bulat” “Borak Kopitiam” di TV3, Bernama Radio dan Kool FM TV.

Saya dapati, menyimpan rekod kewangan, umpama membuat pemeriksaan kesihatan. Selepas membuat “medical check-up”, kita akan tahu sejauh mana tahap kesihatan kita, kandungan gula dalam darah, tahap kolesterol, tekanan darah, tahap obesiti dan sebagainya. Dari situ, barulah mudah kita nak kawal pemakanan dan aktiviti kesihatan.

Begitu juga apabila kita ada rekod kewangan. Kita boleh melakukan “financial check up” supaya mudah untuk kita mengambil tindakan sewajarnya. Kita tahu tahap aliran tunai kita, tahap hutang, sejauh mana dana kecemasan mencukupi, adakah polisi takaful kita lengkap, malah persoalan bersediakah kita menghadapi kematian pun kita akan tahu melalui modul pewarisan pusaka.

MEMPERKENALKAN

Tekan butang “SAYA NAK ORDER SEKARANG” untuk buat pembelian segera!

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Harga Biasa, RM299. Harga Sekarang Hanya RM 50. (JIMAT Lebih 80%)

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

e-Workbook dan video Buku Manual Wang atau , Blueprint for Money & Wealth ini, adalah terjemahan ilmu pengurusan wang secara teori kepada praktikal. Ia dijadikan dalam bentuk laporan kewangan yang mudah di isi untuk anda jadikan sebagai pelan tindakan kewangan.

Kebanyakan buku-buku kewangan yang ada di pasaran lebih kepada teori, jadi e-workbook Buku Manual Wang ini akan melengkapkan buku-buku tersebut. 

Buku-buku kewangan memberi panduan kewangan dan selepas ini pembaca perlu mencatat sendiri pelan tindakan kewangan yang perlu diambil berdasarkan kefahaman masing-masing.

Jadi, Buku Manual Wang menyediakan format pelan tindakan kewangan yang anda boleh gunakan oleh para pembaca buku-buku kewangan, lebih-lebih lagi bagi yang sudah membaca dan menonton e-learning Bijak Merancang Wang.

Anda tak akan dapat workbook sebegini di mana-mana kedai buku. Hanya di sini sahaja.

Workbook Ini Dihasilkan Dengan 3 Konsep Berikut:

CETAK

Cetak berulang-ulang kali softopy Buku Manual Wang yang dibekalkan untuk memperbaiki kewangan

CATAT

Tulis maklumat-maklumat kewangan peribadi untuk dianalisa tahap “kesihatan” kewangan anda

CETUS

Daripada analisa tahap kesihatan kewangan anda, anda dibekalkan pelan tindakan untuk membantu mencapai matlamat kewangan anda

Siapa Patut Dapatkan Workbook Ini ?

s

Mereka yang ingin mengetahui kedudukan kewangan sendiri

s

Mereka yang rasa tertekan dengan masalah kewangan dan ingin memperbaiknya

s

Mereka yang ingin memperbaiki aliran tunai dan menambah aset

s

Mereka yang ingin merancang pelaburan tapi tak tau nak mula dari mana

s

Mereka yang keliru dengan produk-produk kewangan yang ada di pasaran

s

Mereka yang baru hendak belajar melabur dalam pasaran saham, hartanah, unit trust, emas dan sebagainya.

s

Graduan muda yang hendak rancang kewangan dan mulakan kehidupan

s

Mereka yang ingin mengubah kewangan

s

Mereka yang rasa terbeban dengan hutang yang banyak

TESTIMONI

Bagaimana Workbook Buku Manual Wang 3 Series Boleh Merubah Cara Anda Urus Kewangan?

Seperti laporan medical check up, anda akan tahu penyakit-penyakit yang ada dalam badan anda tanpa disedari. Anda juga tahu kalau dibiarkan, mungkin akan beri kesan buruk. Jadi, anda boleh ambil tindakan yang sewajarnya untuk mendapat kesihatan dan berat badan yang ideal.

Begitulah….

Buku Manual Wang 3 Series pula anda akan tahu sejauh mana kedudukan kewangan anda.

Dengan mengisi workbook Buku Manual Wang 3 Series, anda dapat tahu adakah aliran tunai anda bagus atau tidak, anda dapat kesan di mana kebocoran yang berlaku, anda dapat tahu persediaan persaraan masih tak mencukupi, polisi takaful sama ada overpaid atau tidak, rancang penyelesaian hutang piutang dan sebagainya.

Ia akan menjadi bluprint kewangan anda seterusnya mengambil tindakan seperti kurangkan perbelanjaan, tambah pendapatan, tingkatkan simpanan, langgan takaful yang sesuai, buat wasiat dan sebagainya.

HARGA PROMOSI UNTUK

ORANG YANG BERTINDAK PANTAS

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Tekan butang “SAYA NAK ORDER SEKARANG” untuk buat pembelian segera!

Harga Biasa, RM299. Harga Sekarang Hanya RM 50. (JIMAT Lebih 80%)

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

TESTIMONI

Bukan Itu Sahaja, Anda Juga Akan Mendapat 13 Video Iringan Untuk Membantu Mengisi Workbook Buku Manual Wang 3 Series Dengan Mudah

VIDEO 1 Ada Apa Dengan BMW 3 Series? Pengenalan awal tentang #BMW3series, yang membezakan dengan ebook dan e-learning Seminar Bijak Merancang Wang #eSeminarBMW. Jika melalui video dan ebook Bijak Merancang Wang kita dapat belajar tentang ilmu kewangan, dalam Buku Manual Wang, mereka dapat “menulis” sendiri blueprint kewangan masing-masing. Ia mungkin adalah workbook kewangan seumpamanya di Malaysia.

VIDEO 2 Dalam video ini diterangkan cara menggunakan Buku Manual Wang #BMW3series. E-workbook ini perlu dicetak dan digunakan bersama #eSeminarBMW. Ada ruang-ruang kosong yang perlu diisi dalam workbook itu nanti. Kita perlu cetak halaman-halaman dalam workbook ini untuk digunakan sebaiknya untuk catat dan analisis setiap maklumat kewangan kita. 

VIDEO 3 Cashflow. Disediakan penyata aliran tunai untuk pembaca mencatat duit masuk dan duit keluar masing-masing. Ia dalam format bulanan dan tahunan. Sebaiknya bersama-sama pasangan Melalui modul ini, kita akan tahu sejauh mana aliran tunai kita dan pasangan dengan lebih tepat. Kita perlu isi secara detail setiap sen yang masuk dan keluar dari poket kita supaya ia dapat dianalisis dengan baik.

VIDEO 4 Networth. Penerangan penggunaan penyata aset dan hutang / liabiliti. Kita perlu catatkan aset-aset yang dimiliki dan juga baki hutang yang ada. Sebaiknya diisi bersama pasangan bagi yang sudah berkahwin. Melalui modul ini, kita dapat tahu sejauh mana aset dan hutang kita. Kita perlu dapatkan maklumat yang tepat untuk diisi di ruang aset dan hutang supaya ia boleh dianalisis dengan baik

VIDEO 5 Analisis Cashflow dan Networth. Selepas pengguna membuat catatan dalam penyata aliran tunai dan penyata aset dan hutang, pengguna akan membuat “financial check-up” berdasarkan maklumat tadi. Selepas membuat “pemeriksaan kewangan” ini, kita akan tahu tahap sebenar “kesihatan” kewangan kita. Sebab itu maklumat sebelum ini perlu diisi dengan tepat supaya analisis yang dibuat pun tepat.

VIDEO 6 Saving vs Protection vs Investment. Ini ialah intro kepada topik perancangan jangka masa panjang dan sederhana. Kita perlu membezakan antara ketiga-tiga fungsi dan matlamat simpanan, perlindungan dan pelaburan. Apabila kita tahu perbezaan 3 perkara ini, barulah mudah kita nak buat perancangan jangka masa panjang dan sederhana.

VIDEO 7 Saving. Penerangan tentang perancangan simpanan. Kita  akan semak sama ada selama ini pembaca membuat simpanan atau sebenarnya hanya parking? Di sini juga kita  boleh semak adakah akaun simpanan kita mencukupi sebagai dana kecemasan kita. Jika tidak mencukupi, ada panduan dan pelan of action untuk cukupkan dalam masa maksimum 30 bulan, malah lebih cepat.

VIDEO 8 Protection. Melalui modul ini, kita boleh buat semakan perlindungan takaful masing-masing. Kita boleh semak sama perlindungan takaful kita under-insured atau atau over-paid. Dalam ini juga, kita boleh gunakan sebagai panduan untuk mendapatkan quotation takaful yang ada di pasaran. Jadi kita boleh gunakan senarai semak ini supaya dapat memiliki pelan takaful yang sesuai dengan kewangan kita.

VIDEO 9 Investment. Dalam modul ini pula, kita boleh buat analisa sejauh mana kita persediaan kewangan dan pelaburan kita untuk menghadapi persaraan. Juga kita boleh rancang dengan baik perancangan jangka masa panjang lain seperti dana pendidikan anak, menunaikan haji, deposit rumah, dan sebagainya. Juga ada pelan tindakan pelaburan yang boleh kita rancang untuk akan datang.

VIDEO 10 Financial Calculator. Ada penerangan tentang penggunaan financial calculator untuk membantu kita untuk merancang kewangan dan pelaburan. Ia boleh digunakan untuk membuat unjuran pelaburan dan persaraan. Melalui panduan ini kita boleh buat semakan adakah pulangan pelaburan kita selama ini berbaloi.

VIDEO 11 Purification. Wang dan harta yang kita miliki, ada juga hak pihak lain. Pertama kita perlu bersihkan untuk zakat yang menjadi kewajipan Muslim. Dalam masa sama juga, ada cukai yang kita perlu bayar untuk kerajaan. Dalam modul ini ada senarai semak zakat dan cukai untuk memudahkan kita menunaikan kewajipan-kewajipan ini apabila tiba masanya.

VIDEO 12 Inheritance. Selepas kita merancang kewangan untuk kehidupan, kita juga perlu merancang kewangan untuk kematian. Dalam modul ini pula mengandungi contoh sampel wasiat ringkas yang boleh kita jadikan sebagai panduan. Dalam masa sama ada senarai semak ahli waris dan faraid serta senarai harta yang menjadi pusaka selepas kematian. Juga senarai hutang-piutang yang perlu kita rancang untuk selesaikan sebelum tiba saat kematian.

VIDEO 13 Summary & Action Plan. Selepas habis semua modul INFAQ yang 7 dalam halaman sebelum ini, maka ini pula adalah ringkasan dan rumusan analisa kewangan  kita dan pelan tindakan yang perlu diambil selepas ini. Melalui modul ini, kita boleh rancang apa yang perlu dibuat dalam masa 12 bulan akan datang seterusnya tahun-tahun akan datang supaya matlamat kewangan kita akhir sekali tercapai.

Selepas membaca dan menonton kesemua 13 video, dan selepas anda membetulkan kembali mindset kewangan dan memeriksa tahap kesihatan kewangan, saya yakin anda akan lebih bijak merancang kewangan dan ini akan berlaku: 

Z

Merancang apa nak buat selepas itu untuk menambahbaik kesihatan kewangan

Z

Mengira sendiri berapa coverage takaful yang sesuai dan pilih produk yang paling berbaloi berdasarkan kedudukan kewangan.

Z
Perancangan jangka masa panjang untuk simpanan, takaful dan pelaburan
Z

Memilih pelaburan yang sesuai untuk membuat perancangan persaraan.

Z

Mengetahui kepentingan untuk merancang pusaka

Z

Membuat juga simpanan dengan berdisiplin, tahu nak simpan kat mana dan berapa banyak nak simpan.

Z

Mengetahui keperluan untuk menyucikan harta melalui zakat dan sedekah.

EXTRA BONUS

PANAS, BARU KELUAR DARI OVEN!

Tahun 2020 menyaksikan 3 krisis serentak berlaku, dari politik, kesihatan sehingga ke ekonomi. Ebook ini sebagai panduan persediaan mengharungi krisis yang dijangka lebih besar. 

Majoriti rakyat Malaysia terjejas teruk, terutama apabila diisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan. Ebook ini mengandungi anekdot-anekdot sepanjang PKP dari awal ia diiytiharkan sehingga ditukar kepada PKPB. Ada beberapa kisah benar sebagai motivasi untuk kita mengharungi krisis. Juga panduan pengurusan kewangan dan pelaburan di kala krisis.


3 kemungkinan berlaku selepas krisis:
1. Kita menjadi lebih teruk
2. Kita kekal di takuk lama
3. Kita menjadi lebih baik Ebook ini sebagai panduan untuk kita upgrade menjadi NEW ME selepas krisis!

Berapa Harga eWorkBook Buku Manual Wang 3 Series? (Hint: Bukan RM1,699)

Harga normal WorkBook Buku Manual Wang 3 Series adalah RM299 jika di buat di dewan seminar. Tetapi kos untuk merakam video, mengupah editor, mengupah grafik designer sahaja mencecah ribuan ringgit. 

Tetapi memandangkan eWorkbook ini baru dilancarkan maka dalam tempoh promosi ini, saya nak bagi diskaun sebanyak RM1,649! Jadi anda perlu bayar RM40, untuk dapatkan 1 ebook dan kesemua 13 rakaman video. Tetapi  Hanya untuk TEMPOH MASA 4 JAM SAHAJA. Mereka yang bertindak pantas sahaja akan mendapat harga promosi. Kemudian harga akan dinaikkan seperti dalam jadual berikut.

DAPATKAN SEKARANG!

HARGA PROMOSI UNTUK

ORANG YANG BERTINDAK PANTAS

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Tekan butang “SAYA NAK ORDER SEKARANG” untuk buat pembelian segera!

Harga Biasa, RM299. Harga Sekarang Hanya RM 50. (JIMAT Lebih 80%)

Makluman : Ini adalah merupakan sebuah eBOOK (electronic book), ianya adalah di dalam bentuk softcopy dan di dalam format PDF. Apabila anda membeli eBOOK ini, ia akan dihantar ke email anda dan anda perlu download ia ke komputer atau smartphone anda. TIADA buku fizikal yang akan dihantar atau di POS ke alamat rumah anda.

TESTIMONI

DISCLAIMER: Tulisan dan video dalam E-Learning Seminar Bijak Merancang Wang #eSeminarBMW ini bukanlah khidmat nasihat kewangan. Pelanggan digalakkan dan dinasihatkan mendapatkan khidmat nasihat daripada perunding kewangan bertauliah untuk mendapatkan khidmat nasihat secara khusus yang bersesuaian dengan kedudukan kewangan pembaca.

Pihak penulis dan penerbit sedaya upaya memastikan maklumat di dalam video dan ebook ini bertepatan ketika ia ditulis, dirakam dan diterbitkan. Penulis dan penerbit tidak boleh dianggap memberi perkhidmatan nasihat kewangan kepada pelanggan. Pelanggan digalakkan mendapat khidmat nasihat daripada pakar yang berkelayakan dan kami tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian yang timbul akibat penggunaan e-learning ini secara langsung atau tidak langsung.